duminică, 26 august 2007

La microfon omul sfinteste locul


La microfon... omul sfinteste locul

Ora 7:00, imi indes o caciula pe ceafa, inghit un ceai sec, , mai dau o fuga la Pica si apoi pornesc pe drumuri.


Prima oprire la 7:10 o am la tanti de la ziare, care, amabila ca intotdeauna cand o intreb de "photomagazine" se-ndoaie, ma intreaba inca o data ce revista, dispare sub ziare si reviste ca in cele din urma sa-mi spuna intr-un raspicat desavarsit: nu a venit, dar mai treceti!


Acus ce era sa fac?Continuu drumul spre metrou, aceeasi lume agitata si intr-o goana doboratoare, la propriu ca de figurat nu ne mai arde de multa vreme dimineata ,si vad ca am deja ticaitul de 7:30.


Pe peron, lume cata blana si urticarie. Unde mai pui ca umflati cu haine de toamna, incapem deja mai putini decat vara cand ne scaldam intr-o sudoare comuna, si ne lipim intr-o intimitate desavarsita.


Asa ca las primul metrou sa se duca dand din coada, cu ochii zgaiti cand pe pereti, cand in tunelul vid ca frigiderul din 89, imi trag gandurile taras de pe sina metroului si ma pun s-astept...


Zic: las ca vine el in cateva minute, si dai si-asteapta 2, 3...10...15...si dintr-o data revin cu urechile pe pamant caci din borcanul difuzorului se indeasa o voce natanga: stimati calatori, lasa fa ca te sun eu mai incolo sa dau anuntu' la microfon, se pare ca microfonul, bietul de el, a fost uitat deschis, si de! nu-i bai de ce-am auzit , dar e fara cuvinte ce-a urmat: o eructare (ragait-familiar) de a rasunat cu ecou de pe peron pana de-a lungul sinelor.


Ce-i drept sunetul rasunator si de o claritate inconfundabila nu numai ca m-a lasat fara cuvinte, dar m-a readus pe pamant, la momentul 8:00 cand mi-am dat seama ca sunt la metrou, in Bucuresti, in Aparatorii Patriei si ca nimic nu s-a schimbat, traiesc printre romani.


Urc strivit in metroul nou, dau nas in nas cu gardianul, prietenul meu "Uriasu' si Gingasu", il salut reverentios de la barba pan' la talpi si ma pierd in lumea mea de la metrou, in cercul meu stramt si rece...


NOTA: Pica=toaleta sau Pica, intelegeti voi ca sunteti baieti destepti!

Niciun comentariu: